Batman Çağdaş Gazetesi

26 Ekim 2012 Cuma

Kurban kesmenin önemi


A.Rahman Akbulut
   Kurban Bayramı'nda yapılabilecek  işlerin en üstünü ve en güzeli kurban kesmektir. Konu ile ilgili Kuran'da Oğlu'nu kesmeye karşılık ona büyük bir kurbanlık (semiz koç) fiyse verdik. (Saffa Süresi.Ayet.107)
   Kesilen kurbanın her azası yani her uzvu, kurban sahibinin her azasına feda olur. Azasına bedel azası, kanına bedel kanı, canına bedel de canı azad edilmiş olur.
   Kurbanın kanının ilk damlasının yere düşmesinde kurban sahibi affolunur. Kim sevabını kast ederek ve arzulayarak kurban keserse;  O kurban sahibini cehennem ateşinden saklar. Yani o kimsenin kurbanı kendisi  ile cehennem ateşi arasında bir perde olur. ( Camissağir)
   Kurban kesenin ömrüne bereket olur. Kurban kesip etini dağıtan her sene kurban kesmeye muvaffak olur. Kurban kesilen evde o sene bela görülmez.Kurbanın yediği içtiği, eti kemikleri, boynuzu , derisi 70 misli olarak mizana konur. (Amentü şerhi)
  Her kılına ve postunun her tüyüne bir sevap vardır. Kurbanlarınızı büyük ediniz. Onlar sıratta bineklerinizdir. Efendimiz (S.A.V) Hazretlerine kurban kesmekteki ecir sorulduğunda; Peygamber efendimiz:
-          Tüyünün tümü karşılığında sevap   var buyurdular.
-          Ya  Resulullah ! Tüyü mü? Diye sordular. Efendimiz:
-          Tüm tüyünün her teli karşılığında bir sevap  var buyurdular.( Müned.Ahmet bin Hanbel.) (M.Asım koksal Sohbetler)
   Bir kimse gönül hoşluğu ile kurbanından sevap umara, kurban keserse bu ona cehennemden bir perde olur.(Hz. Ali R.A)
-          Kurbanlarınızı gönlünüz hoş olarak kesiniz. Zira hiçbir Müslüman yoktur ki, kurbanını kıbleye döndürüp kessin de bunun kanı boynuzu yünü, her şeyiyle kıyamette kendi mizanında konan hasenatı olmasın.(Hz. Aişe R.A)
-          Bir kimse kurbanlık satın almak üzere evinden çıkarsa, Onun her adımına Cenabı Hak on sevap verir. On günahını siler. Derecesine on derece ilave eder. Hayvanı  alması için konuşması (yaptığı pazarlık) tesbih olur. Yere kurbanı yatırıp kestiği zaman, bütün yerden mahlukat onun için istiğfarda  bulunur. Kanı akıtıldığında  her damla kanından Cenabı Hak on melek yaratıp kıyamete kadar onun için istiğfarda bulunurlar. ?( Hz. Ali. R.a.) (Abdulllatif Harput.)
-          Yüce Allah (c.c) Kurna-ı kerimde . Biz her  ümmet için kurban kesmeyi meşru kıldık. ( Hac süresi. Ayet. 34)  Buyurur.
   

   O halde değerli okurlarım !Kurban kesmek  bu kadar faziletli bir ibadet iken,  maddi açıdan durumu müsait olan Müslüman kardeşlerimizin kurban kesmeyi ihmal etmemeleri  gerekir. Fakir yoksul insanları sevindirmiş oluruz. imkansızlıklar içinde olan kardeşlerimize yardım eli uzatmış oluruz. Sosyal yardımlaşmayı dayanışmayı sağlamış oluruz.


Mütevazı ve kaliteli bir takım


M. Kemal ÇELİK

Batman'da maç seyretmediğimi herkes bilir. Şeref tribününde ana avrat küfrederlerse, protokol diye ipe sapa gelmez kişileri o tribüne alırsanız elbette ki maç izlemeye gelmem, gelemem çünkü gerçekten de seviye çok düşük...
Bayram tatili nedeniyle Antalya'da olduğumdan Petrolspor'un son maçını seyretme imkanı buldum. Antalya İl'i Manavgat İlçesi Evrenseki Beldesi'nin Belediye destekli Evrensekispor takımı iyi bir takım. Hocaları geçen yıl Bank Asya liginde görev yapmış. Petrolspor ise gerek futbolcuları, gerek teknik heyeti ve gerekse de yöneticileri gayet mütavazı ve haddini bilen bir takım profilindeydi. Maça başlandığında Evrensekispor futbolcuları ve hocaları inanılmaz heyecanlıydılar, adeta yerlerinde duramıyorlardı, futbolcular çok sert oynuyorlardı. Belli ki maça galibiyet için çıkmışlardı.
Petrolspor ise gayet sakin yılların tecrübeli takımıymış gibi topa basan bir profil çiziyordu. Rakip takımın atakları kesilince bu kez Petrolspor top çevirmeye başladı. Karşılaşmanın 25. dakikasında boş kaleye bir gol kaçtı ki sormayın. Maçın hakemi iki bariz Penaltımızı da vermedi. Kaçan bu gole ve verilmeyen penaltılara içerlenirken 38. dakikada beklenen gol geldi ve Petrolspor 1-0 öne geçti. Petrolspor 2. Başkanı Habip Tanrıseven, yönetici Kudbettin Barlak ve Sıdkı Özdemir, Manavgat'ın önde gelen Batmanlı işadamlarından turizmci Fudail Erez ile tekstilci Mehmet Göker'le birlikte şeref tribününde otururken gol sevincini birlikte yaşadık ama rakip takım taraftarlarına da saygılı bir biçimde en azından deplasmanda olduğumuzu unutmamıştık.
İlk yarı bittikten sonra lobiye geçtik burada Evrenseki Belde Belediye Başkanı ve aynı zamanda Evrensekispor Kulüp Başkanı Recep Barut'la tanıştık. Mavangatlıların misafirperverliklerini burada da görmüş oldu. Kulis yaparken ilk yarının kritiği de yapıldı elbet. Etrafımıza gelen teknik adamlar, eski futbolcular ve gazeteciler kendi takımlarını bırakıp, Petrolspor'dan söz etmeye ve Petrolsporlu futbolcuları sormaya başladılar. Herkesin söylediği tek şey vardı; "İYİ TAKIMINIZ VAR" Gerçekten de ilk kez izleme fırsatı bulduğum Petrolspor çok iyi bir takım, ayağı yere basan, oturaklı bir takım. Zamanla bu takım daha da iş yapar.
İkinci yarıya başladığımızda yine rakip takımın şuursuzca atakları vardı. Petrolspor futbolcuları ise gayet sakin ve top çeviren bir takım görüntüsü veriyordu. Karşılaşmanın sonlarına doğru 85. dakikada ikinci yarıda oyuna giren Metehan'ın Bir atağı var ki inanılmaz. Rakibini geçtikten sonra kaleciyle karşı karşıya kalan Metehan yüzde yüzlük gol pozisyonunu cömertçe harcadı. Eğer bu pozisyonu golle sonuçlandırmış olsa Petrolspor 2-0 öne geçecek ve maçı koparacaktı. Ama olmadı "atamayana atarlar" derler ya tıpkı onun gibi oldu ve 5 dakika sonra yani 90. dakikada taç atışından gelen top bir anda kafalardan sekti ve filelerle kucaklaştı. Karşılaşmanın son saniyelerinde yenilen bu gol herkesi bir anda şok etti. Maç sonrası Yöneticiler, Teknik direktör Mehmet Gönülaçar, Hayrettin Aktan, kaleci antrenörü Resul Özturan ve diğer takım sorumluları büyük bir üzüntü yaşadılar. Golün son saniyede gelmesi bu üzüntüyü kat-kat artırdı. Bizler de işi gücü bırakıp, teselli vermeye başladık. Deplasmanda berabere kalıyorsun, bir puan alıyorsun ve rakibini yenemediğin için üzülüyorsun. Bu çok önemli? Petrolspor'u izlemeyeli ne de çok şeyler değişmiş. Bu hırs, bu inanç olduğu müddetçe Petrolspor gelecekte çok daha iyi şeyler başaracak, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Küçük bir bütçe ile gerçekten de büyük bir takım kurulmuş. "İYİ BİR TAKIMINIZ VAR" dedirtmek bile gerçekten de gurur verici...
2 BİN 600 NÜFUSA 5 BİN KİŞİLİK STAD
Neyse yazıyı burada bitirmeyelim, gelelim diğer ince ayrıntılara... Evrenseki Beldesi'nin nüfusu 2 bin 600 stadına baktığınızda ise imreniyorsunuz. 5 bin kişilik stad ve pırıl-pırıl. Tek bir yerinde döküntü, kazıntı veya çöp göremezsiniz. Ayrıca stadın hemen yanında bir de tabii çimle yapılmış antrenman sahası var. Batman'ın merkez nüfusu 350 bini geçmiş ama 5 bin kişilik derme-çatma hala portatif tribünlü bir stadımız var! Gerçekten de bu stad Batman'a yakışmıyor. 2 bin 600 nüfusa sahip bir Beldede 5 bin kişilik stad mevcut. 350 bin nüfuslu Batman gibi bir yerde 5 bin kişilik asırlık stad mevcut. Üstelik ülkenin Maliye Bakanı da Batmanlı (!) Gerçi Batman'a 15 bin kişilik stad yapılacak ama bu yeterli değil. Yapmışken 30 bin kişilik bir stad yapın da sizleri görelim. Madem ülkenin Maliye Bakanı Batmanlı, Batman'a pozitif ayrımcılık yapsın ve Batman'a yapılacak stadın kapasitesini 15 binden 30 bine çıkarsın? İşte o zaman taraftarlar da çıkıp; "Taraftar burada stad nerede?" diye Maliye Bakanı Şimşek?e ve etrafındakilere tempo tutmazlar. Aksine alkışlar ve omuzlara alırlar? 

Doğanın ‘iki’ yüzü!


 Doğanın ‘iki’ yüzü!

 Üç gündür Batman’ı etkisi altına alan yağış, bir cana mal oldu. Şimşeklerin çaktığı ve yıldırımın düştüğü an, ‘doğa harikası’ olarak görüntülenirken, yıldırımın çarptığı 40 yaşındaki Ramazan Kalkan ise yaşamını yitirdi.

Önceki gün büyük gök gürültüsünün yaşandığı Batman’da o anlar objektiflere ‘doğa harikası’ olarak yansırken, yıldırımın isabet ettiği beş çocuk babası 40 yaşındaki Ramazan Kalkan ise kurtarılamadı. Yağışın etkili olduğu saatlerde Kuyubaşı TOKİ’deki evine gitmek isteyen talihsiz baba Ramazan Kalkan’a, yıldırım isabet etti. Yıldırımın çarpmasıyla adeta ateş topuna dönen Kalkan’a çevredekiler müdahale etti. Olay yerine giden sağlık ekipleri ilk müdahalede bulunarak, Kalkan’ın duran kalbini yeniden çalıştırdı. Vücudunun büyük bölümü yanan ve özel bir hastanede yoğun bakıma alınan Kalkan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

7 Ekim 2012 Pazar

65 yıllık sembol unutuldu!

Bir süre önce yangının kül ettiği DDY istasyonundaki yangın kulesi, kaderine terk edildi. Yaklaşık 65 yıl önce DDY raylarının döşendiği Batman garındaki tarihi kulenin küle dönüşmesi Akyürek semt sakinlerini üzerken, ödeneksizlikten kulenin onarım beklediği bildirildi. DDY Batman Gar Müdürlüğü yetkilileri, kulenin onarımı için Malatya Bölge Müdürlüğü’nden ödenek beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştular: “Eski kuleyi yeniden onarmak istiyoruz. Yaklaşık 250 bin liralık bir ödenekle kuleyi onarmak istiyoruz. Ödenek gelir gelmez kuleye el atacağız.”