Batman Çağdaş Gazetesi

1 Ocak 2011 Cumartesi

KONUT VE KAMULAŞTIRMA TUZAĞINA DÜŞMEYİN



Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Ilısu baraj havzasında kalan bölgelerde bilgilendirme çalışması başlatarak barajın yapımı halinde göç etmek zorunda kalacak olanlara, arazi kamulaştırması ve TOKİ tarafından yapılıp baraj zedelere para karşılığı dağıtılacak evler için imza istendiğine dikkat çekerek köylülere, “atacağınız imzaya dikkat edin” uyarısında bulundu.

“ATACAĞINIZ İMZA’YA DİKKAT”
Yapımı hızla devam eden Ilısu barajı en çok Dicle havzası nda kalan insanları etkileyeceğine dikkat çeken Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi “Doğal yaşamınız, evleriniz, tarlalarınız, mezarlıklarınız sular altında kalacaktır. Size ait mülkler az bir parayla alınacak fakat yapılacak olan yeni yerleşim yerlerindeki evler yüksek miktarda paralarla sizlere satılacaktır. TOKİ’nin yapacağı evleri aldığınız zaman uzun yıllar sürecek bir kredi borcu ödemek zorunda kalacaksınız. Unutmayalım ki; Baraj yapımı için her türlü hukuksuzluğa başvurulmaktadır. Bu nedenle DSİ, TOKİ ve Kaymakamlıklar tarafından başvuru yapmanız için gönderilen belgeleri doldurup imzalamanız daha fazla mağdur olmanıza neden olacaktır.

sizden alınan imzalarla tüm mülklerimizin kamulaştırma bedeli ve size verilecek TOKİ evelerinin fiyatını onlar belirleyecektir. Buna göre de evelerinize ipotek konulacak ve kendinizi bir borç yükünün altında bulacaksınız” uyarısında bulundu.
“GELECİĞİNİZ İPOTEK ALTINA ALINIYOR”
Doğa derneği ise yaptığı yazılı açıklamada Kamulaştırma ve ev vaadi ile Hasankeyflilerin geleceğinin ipotek altına alınmaya çalıştığını duyurdu. Hasankeyf ve köylerini daha ortada olmayan TOKİ evlerine taşımak için borç bedeli belli olmayan belgeler imzalatılmaya başlandığına dikkat çeken Doğa Derneği “TOKİ, Hasankeyf yolu üzerinde olan Kesmeköprü-1, Kesmeköprü-2 ve Kesmeköprü-3 köyleri sakinlerine imzalattığı belgelerle bölgenin geleceğine bir çeşit ipotek koyduğunun altını çizerek “UNESCO kriterlerine göre bir Dünya Mirası olan Hasankeyf’in 15 bin yıllık geçmişini su, geleceğini ise ipotek altında bırakmak istiyorlar. Belgelerde köy sakinlerinin ne şu anda oturdukları evlerin ne de yeni yapılacak evlerin bedeli, dolayısıyla ne kadar borçlanacakları yazmıyor. Bedeli belli olmayan yeni yapılacak evlerin özellikleri de bilinmiyor. Sonuçta, köy sakinleri zorla taşınacakları evleri ve bu evler için ödemek zorunda kalacakları borcu bilmeden belge imzalamak zorunda bırakılıyor” açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder