Batman Çağdaş Gazetesi

26 Ekim 2012 Cuma

Kurban kesmenin önemi


A.Rahman Akbulut
   Kurban Bayramı'nda yapılabilecek  işlerin en üstünü ve en güzeli kurban kesmektir. Konu ile ilgili Kuran'da Oğlu'nu kesmeye karşılık ona büyük bir kurbanlık (semiz koç) fiyse verdik. (Saffa Süresi.Ayet.107)
   Kesilen kurbanın her azası yani her uzvu, kurban sahibinin her azasına feda olur. Azasına bedel azası, kanına bedel kanı, canına bedel de canı azad edilmiş olur.
   Kurbanın kanının ilk damlasının yere düşmesinde kurban sahibi affolunur. Kim sevabını kast ederek ve arzulayarak kurban keserse;  O kurban sahibini cehennem ateşinden saklar. Yani o kimsenin kurbanı kendisi  ile cehennem ateşi arasında bir perde olur. ( Camissağir)
   Kurban kesenin ömrüne bereket olur. Kurban kesip etini dağıtan her sene kurban kesmeye muvaffak olur. Kurban kesilen evde o sene bela görülmez.Kurbanın yediği içtiği, eti kemikleri, boynuzu , derisi 70 misli olarak mizana konur. (Amentü şerhi)
  Her kılına ve postunun her tüyüne bir sevap vardır. Kurbanlarınızı büyük ediniz. Onlar sıratta bineklerinizdir. Efendimiz (S.A.V) Hazretlerine kurban kesmekteki ecir sorulduğunda; Peygamber efendimiz:
-          Tüyünün tümü karşılığında sevap   var buyurdular.
-          Ya  Resulullah ! Tüyü mü? Diye sordular. Efendimiz:
-          Tüm tüyünün her teli karşılığında bir sevap  var buyurdular.( Müned.Ahmet bin Hanbel.) (M.Asım koksal Sohbetler)
   Bir kimse gönül hoşluğu ile kurbanından sevap umara, kurban keserse bu ona cehennemden bir perde olur.(Hz. Ali R.A)
-          Kurbanlarınızı gönlünüz hoş olarak kesiniz. Zira hiçbir Müslüman yoktur ki, kurbanını kıbleye döndürüp kessin de bunun kanı boynuzu yünü, her şeyiyle kıyamette kendi mizanında konan hasenatı olmasın.(Hz. Aişe R.A)
-          Bir kimse kurbanlık satın almak üzere evinden çıkarsa, Onun her adımına Cenabı Hak on sevap verir. On günahını siler. Derecesine on derece ilave eder. Hayvanı  alması için konuşması (yaptığı pazarlık) tesbih olur. Yere kurbanı yatırıp kestiği zaman, bütün yerden mahlukat onun için istiğfarda  bulunur. Kanı akıtıldığında  her damla kanından Cenabı Hak on melek yaratıp kıyamete kadar onun için istiğfarda bulunurlar. ?( Hz. Ali. R.a.) (Abdulllatif Harput.)
-          Yüce Allah (c.c) Kurna-ı kerimde . Biz her  ümmet için kurban kesmeyi meşru kıldık. ( Hac süresi. Ayet. 34)  Buyurur.
   

   O halde değerli okurlarım !Kurban kesmek  bu kadar faziletli bir ibadet iken,  maddi açıdan durumu müsait olan Müslüman kardeşlerimizin kurban kesmeyi ihmal etmemeleri  gerekir. Fakir yoksul insanları sevindirmiş oluruz. imkansızlıklar içinde olan kardeşlerimize yardım eli uzatmış oluruz. Sosyal yardımlaşmayı dayanışmayı sağlamış oluruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder